Afgelopen periode hebben we niet stil gezeten in het ontwikkelen van de nieuwe training die als werktitel “Gelijk leven” heeft.

In de vorige nieuwsbrief heb ik beloofd jullie op de hoogte te houden van dit proces. Inmiddels heb ik de eerste fase, wat ik noem de inleesfase, achter de rug. De afgelopen tijd heb ik veel boeken bestudeerd, die allemaal verschillende uitleggen van de gelijkenissen geven. Zo heb ik veel bronnen en meningen verzameld, die ik kan gebruiken bij het schrijven van de training. Het is bijzonder om te zien hoeveel er geschreven kan worden over maar een paar zinnen uit de Bijbel. Sommige gelijkenissen zijn zo klein, maar daarover wordt dan wel een compleet boek geschreven.  Ook ben ik voor deze training diep in het jodendom gedoken, om zo Jezus’ manier van denken meer te begrijpen. Dit vind ik persoonlijk heel interessant en het doet ook veel met mijn kijk op de gelijkenissen. Dit geeft ook meteen aan hoe complex het soms ook is om de betekenis van een Bijbelgedeelte te achterhalen. Bij het schrijven van een studie ga ik daarom altijd door een orkaan aan meningen en schiet ik in dit onderzoek van de ene mening links naar de andere mening rechts. Dit maakt het proces aan de ene kant heel mooi maar aan de andere kant ook heel intensief. Onbewust doet dit ook altijd meer met me dan ik wil, en ondertussen moet je ook door dit proces om de schatten in de Bijbel te vinden. Maar ook spreekt de heilige Geest door deze studies tot mijn  hart en confronteert hij mijn leven ook door middel van deze gelijkenissen, zodat ik stil wordt gezet bij: “leef  ik als een discipel van Jezus of als een farizeeër met mijn eigen theologie?” Dit proces is ook heel goed, want ik vind dat ik zelf eerst gevormd moet worden door mijn onderwijs voordat ik er les over kan geven. Het is dan heel bijzonder om te beseffen dat ik dit werk mag doen.  Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ook Satan niet stil zit in dit proces. De afgelopen tijd merkte ik dat er zoveel ontmoediging door mijn hoofd ging tijdens dit proces. Gedachten die zich afvragen of dit project wel gaat slagen of dit wel een juiste keuze was en dat ik nooit overzicht zal krijgen in dit proces. Toen ik mijn gedachten zo aan het bekijken was dacht ik: “de strijd is weer begonnen”. Daarnaast werd door het stelen van mijn laptops (waarover later meer) ook een flinke tik uitgedeeld in het ontwikkelen van deze training. Vooral deze laatste klap kwam wel even aan en ik wist ook gelijk dat ik me hier tegen moest bewapenen. Ik weet dat het erbij hoort en ik laat me er niet door tegenhouden, maar het is niet altijd fijn. Toch geloof ik dat ik me nog steeds moet focussen op het ontwikkelen van deze training en het een verrijking kan zijn om ons leven te spiegelen aan de gelijkenissen van Jezus Christus. Nu ik deze eerste leesfase heb gehad, ga ik de komende tijd proberen een basis neer te zetten, waarop ik deze training ga bouwen. Ik ga biddend de eerste dingen uitwerken en ben benieuwd wat de Heilige Geest gaat laten zien. Ik zou jullie ook willen vragen om te bidden voor Kennis en Wijsheid uit de hemel en dat God mij maar laat schrijven wat Hij in ons leven en in deze tijd tot leven wil brengen. Want zonder Zijn leiding en inbreng heeft het schrijven van deze training absoluut geen zin.