Wij zien oogst

De afgelopen tijd las ik een boek over discipelschap in de kerk. Daarna in las ik een tekst die me inspireerde om aan het einde van een kerkjaar gemotiveerd bezig te blijven en in de komende maanden weer een compleet nieuwe kerkjaar voor te bereiden. De tekst die ik las was Lucas 10:1-3.

Daarna wees de Heer Jezus nog 70 leerlingen aan. Hij stuurde hen twee aan twee voor Zich uit naar alle steden en plaatsen waar Hij Zelf nog zou komen. Hij zei tegen hen: “De oogst is wel groot, maar er zijn te weinig arbeiders. Bid daarom tot de Heer van de oogst dat Hij arbeiders stuurt om de oogst binnen te halen.”

Jezus stuurt hier een grote groep mensen erop uit om de liefde die ze ontvangen uit te delen aan de wereld om hun heen, zodat de liefde van God in de het leven van nog meer mensen tot leven zal komen. Zij zullen op die manier de oogst voor Gods koninkrijk binnenhalen. Het bijzondere in dit gedeelte vond ik Jezus kijk op deze missie. Jezus kenden namelijk geen twijfel of de boodschap door de wereld wel begrepen zal worden, maar ook geen twijfel of het wel het gewenste effect zal hebben. Jezus was zo sterk in de kracht van het evangelie dat hij zeker wist dat de oogst van zijn opdracht groot zal zijn. Hij wist namelijk dat de mensen om hem heen naar deze boodschap verlangden. Ze misten namelijk Gods liefde en zochten een nieuwe vervulling voor deze leegte in alles behalve bij God. Maar als ze Gods liefde zouden horen, dan zouden ze op deze boodschap reageren en de oogst daarvan zal groot zijn. Jezus zag daarom oogst en hield die zekerheid voor ogen in zijn werk.

Toen ik dat in het verhaal zag, zag ik voor me dat Jezus vandaag in Nederland rondliep en hetzelfde gezegd zou hebben. Ik denk niet dat hij bezig zal zijn geweest met de leegloop van de kerk zoals wij dat vaak doen. Hij zal het evangelie niet in een mooier jasje doen om het aantrekkelijker te maken. Hij zou hetzelfde geloof hebben in de boodschap dat God van mensen houd, dat hij ook in Nederland een grote oogst zal zien. Maar ook in Nederland zal hij dezelfde zorg hebben als in Lucas 10, want waar kon hij arbeiders, vinden die deze oogst in Nederland zouden binnen halen? Jezus zal ook in onze dagen blijven werken uit het perspectief dat de oogst groot is, maar dat er gebeden moest worden dat er mensen geraakt zouden worden in hun hart om bewapend met de liefde van God als getrainde arbeiders de oogst in Nederland binnen te halen.

Dit perspectief vond ik zo mooi, dat ik het de afgelopen maanden in al het werk van de stichting voor ogen heb gehouden als de drive van ons werk. Steeds zei ik bij tegenslagen of negatieve verhalen over kerk verlating “Maar wij zien oogst.” We zien niet de negatieve leegloop van de kerk maar blijven Gods Geest volgen en we verlangen er naar om de zuivere boodschap van het evangelie, dat God van ons en van de wereld houdt, nog dieper te leren kennen. Dit met als doel deze boodschap aan de kinderen van God kunnen leren en hun trainen tot machtige strijders worden, die de oogst voor hun koning binnenhalen. Van dit vertrouwen in de boodschap over Gods liefde werd ik zo blij en gelukkig dat dit me weer de drive gaf om de laatste avonden van de actuele trainingen af te ronden en weer nieuwe planen te maken voor een nieuw jaar.

Want wij zien oogst en nemen onze verantwoordelijkheid Voor Koning Jezus